Muut työkalut

IRC kanava:
#avoindata

Mitkä ovat parhaimmat ja/tai innovatiivisimmat avoimen datan sovellusesimerkit ympäristötiedon kentällä Suomessa?

0 tykkää 0 ei tykkää
  • jusnis
  • Points : 120
  • Ranked : 48
  • Badges : 1 1 2
120
kysytty 27. elokuuta, 2013 kategoriassa Ympäristö | jusnis (120 pistettä) toimesta

Mitkä ovat parhaimmat ja/tai innovatiivisimmat avoimen datan sovellusesimerkit ympäristötiedon kentällä Suomessa? Ympäristöllä voidaan siis tarkoittaa joko luontoon ja sen tilaan liittyvää tai myös esim. rakennettuun ympäristöön liittyvää tietoa. 

2 Vastausta

0 tykkää 0 ei tykkää
  • kola
  • Points : 750
  • Ranked : 8
  • Badges : 6 17 23
750
vastattu 28. elokuuta, 2013 | kola (750 pistettä) toimesta

Ympäristöpuolella on ollut - mielestäni hapuilevia - yrityksiä saada joukkoistettu datan kerääminen käyntii. Innovatiivista niissä on ainakin asenne:

Järviwiki

jonkinlainen mobiiliappi levähavaintojen tekemisen oli kans, saattaa liittyä JärviWiki levähavaintoihin

Oikein hyvä keissi joukkoistuksesta. Mutta ehkäpä itse olin hakemassa sellaista tapausta, missä esim. julkishallinnon avaamasta datasta olisi saatu muiden toimijoiden (yksityinen sektori, kansalaisyhteiskunta, tutkimuskenttä) toimesta luotua uusia sovelluksia/palveluita tms.
0 tykkää 0 ei tykkää
300
vastattu 21. helmikuuta, 2015 | mikkohei13 (300 pistettä) toimesta
Lajitiedon keräämisellä joukkoistamalla on Suomessa pitkät perinteet, etenkin lintutiedon osalta (alkaen 1950-luvulta). Suomen linnuston kannanarviot ja levinneisyystiedot perustuvat lähes yksinomaan joukkoistetun harrastajatyövoiman käyttöön: Ks. esim. http://www.luomus.fi/fi/osallistu

Osa tästä datasta on julkaistu avoimena (esim. http://www.luomus.fi/fi/avoin-data ), mutta sovelluksia ei ole näkynyt. Vaikuttaa että Suomesta ei löydy kovin montaa ihmistä, joilla olisi sekä kiinnostusta lajitiedon sovelluskäyttöön että taitoa tehdä se. Tilausta uusille käyttötavoille kyllä olisi; tein itse muutama kuukausi sitten yksinkertaisen tilaston talvilintulaskentojen tuloksista: https://github.com/mikkohei13/talvilintutulokset Tämä on sittemmin otettu käyttöön useissa paikoissa.

Nyt kun Lajitietokeskus-hanke <http://www.luomus.fi/fi/uutinen/lajitiedon-keruu-sai-mittavan-rahoituksen> on käynnistynyt, ryhdytään lajidataa avamaan tarmokkaammin. Miten samalla kannustettaisiin myös datan käyttöön?

Kirjoitin joukkoistamispuolesta aikoinaan blogiini: http://www.biomi.org/2011/04/lintuatlas-joukkoistaminen/
Minkälaisille uusille käyttötavoille olisi tarvetta? Itseasiassa kävin tarkistelemassa olemassa olevia systeemejä ja tokihan niitä voisi hiukan kehittää. Toki jos olisi yksilöityä tarvetta olisi helpompi ryhtyä tuumasta toimeen.

Datan käytön kehittämisen hyvä kannustin on melko helppo nimetä: raha! Itse olen työtön, joten vähempikin kelpaisi. ;)

Referenssiduunina olen tehnyt www.ajoneuvotilastot.com (joka on yhä kehitteillä).
Sisällön lisenssi:

Datatoiveet

Aiemmat datatoiveet:

Esitä datatoive!

Tietoja

Avoindata.net on pystytetty suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi. Suomalaisten tietovarantojen kieli on monesti suomi. Käytä siis suomen kieltä.


Kategoriat ovat työn alla, joten jos kaipaat jotain kategoriaa, lähetä palautetta.

203 kysymystä

237 vastausta

165 kommenttia

26,058 käyttäjää

Suosituimmat tagit

Sponsorit

...