Muut työkalut

IRC kanava:
#avoindata

Valtiovarainministeriön talousmallien ja simulaatioiden avaaminen

2 tykkää 0 ei tykkää
  • Antti Poikola
  • Points : 3360
  • Ranked : 2
  • Badges : 15 36 46
  • about.me/apoikola
  • Location : Jyväskylä
3.36K
kysytty 21. syyskuuta, 2013 kategoriassa Talous | apoikola (3,360 pistettä) toimesta
Onkohan tätä jo käsitelty täällä eli VM:n talousmallien julkisuutta? Kyseessä ei ole varmastikaan mikään erityisen helppo aineisto, mutta se tarjoaisi potentiaalisesti mielenkiintoisen pohjan joukkoistetutelle jatkokehitykselle.

Kysymys poimittu FODE:sta:
http://www.facebook.com/groups/fi.okfn/permalink/10151954575655628/
 
Aihe on tärkeä. Toistaisitko kysymyksen vielä niille, jotka eivät käytä Facebookia, kiitos?
Juu tuo kysymys oli juuri tuollaisena sanasta sanaan poimittuna Facebookista, siitä tosin on virinnyt sittemmin myös vähän keskustelua Facebookin suljetussa maailmassa. Esim. Apps4Finland kilpailun koordinaattori Sami Majaniemi kertoi tällaisen uutisen:

"Olemme tuomassa SISU-mallin kokonaisuudessaan avoimena lähdekoodina (fiktiivisen rekisteriaineiston generoinnin kanssa) Apps4Finland-kisan haaste-ekstraksi, johon liittyvillä töillä voi osallistua mihin tahansa neljästä pääsarjasta. Saanen repon aikaiseksi joko myöhään sunnuntaina tai todennäköisemmin maanantaina. Avoindata.nettiin ohjaamme tässäkin asiassa kaikki yleistä mielenkiintoa omaavat kysymykset, totta kai. Tarkoitus on pikku hiljaa alkaa tuoda hallinnon käyttämiä malleja kiinnostuneiden käpisteltäväksi, ja alkaa kehittää niistä oikeasti havainnollisia ja laajempien piirien käyttöön soveltuvia työkaluja, esim. pelillisiä piirteitä mukaan tuoden. Ei siis mitään leikkikaluja, vaan konepellin alla aito moottori. Näitä voi hyödyntää Appsistä riippumatta myös."

Pyydän Samia ja muita asiasta enemmän tietäviä vastaamaan tähän kysmykseen.

1 vastaus

1 tykkäys 0 ei tykkää
  • samim
  • Points : 230
  • Ranked : 24
  • Badges : 1
230
vastattu 5. lokakuuta, 2013 | samim (230 pistettä) toimesta

SimuloituSuomi eli SISU-mikrosimulointimalli on julkaistu Tilastokeskuksen lisenssillä avoimena lähdekoodina GitHub-palvelussa Apps4Finland-kisan haaste-ekstrana. Mallin ajaminen vaatii SAS-skriptin suorittamista ja siis suljettua ajoympäristöä, joka ei ole mitenkään halpa. Yksi mahdollisuus mallin käyttöasteen nostamiseen on skräpätä siitä matemaattiset mallit ja konvertoida ne jollekin toiselle ohjelmointikielelle sekä mahdollistaa selainpohjainen käyttö (jossain rajoitetussa mielessä koska malli on laskennallisesti raskas suurilla aineistoilla). Kaavat ovat itsessään melko yksinkertaisia ja suoraviivaisia, monimutkaisempaa on yrittää esim. rakenteellistaa lakitekstiä niin että mallin päivittäminen voitaisiin ainakin osin automatisoida tulevaisuudessa. Tärkeitä makrotalousmalleja yritämme avata jatkossa sekä seuraamme myös dynaamisten ilmiöiden tuomista malleihin (nyt esim. kuluttajien reaktioista lainsäädännön muutoksiin johtuvat kerrannaisvaikutukset uupuvat SISUlla tehdyistä vaikutusanalyyseistä kokonaan. Niiden arviointi on hyvin hankalaa kuten kaikki pörssikurssien mallinnusta yrittäneet tietävät.

 

Sisällön lisenssi:

Datatoiveet

Aiemmat datatoiveet:

Esitä datatoive!

Tietoja

Avoindata.net on pystytetty suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi. Suomalaisten tietovarantojen kieli on monesti suomi. Käytä siis suomen kieltä.


Kategoriat ovat työn alla, joten jos kaipaat jotain kategoriaa, lähetä palautetta.

203 kysymystä

237 vastausta

165 kommenttia

26,058 käyttäjää

Suosituimmat tagit

Sponsorit

...