Muut työkalut

IRC kanava:
#avoindata

Tampereen kaupunginosien rajat

4 tykkää 0 ei tykkää
  • Ranked : 26059
kysytty 28. syyskuuta, 2013 kategoriassa Alue | Juha Ristolainen toimesta
Onko mistään saatavilla koordinaatteja Tampereen kaupunginosien rajoista? Tarkoitus olisi pystyä piirtämään kartan päälle alueiden rajat.
En osaa vastata, mutta pistin kyselyä eteenpäin Tampereen kaupungin paikkatiedon väelle. Yleensä vastaavat jos tietävät.

1 vastaus

3 tykkää 0 ei tykkää
  • Ranked : 26059
vastattu 30. syyskuuta, 2013 | Jarkko Aaltonen, Tampereen kaupunki toimesta
Terve!

Kaupunginosa-asia on hieman monimutkainen.

Kaupunginosan nimi ja raja vahvistetaan asemakaavassa. Siihen ei ole muuta tapaa. Esimerkiksi Tampereen tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että siirryttäessä keskustan ulkopuolelle asemakaavoilla vahvistetuista rajoista ei enää muodostu eheitä alueita.

Tampereen kaupungilla on kuitenkin käytössään kolmitasoinen aluejako: suuralueet, suunnittelualueet ja tilastoalueet. Näistä pienimmät, eli tilastoalueet, vastaavat Tilastokeskuksen käyttämää "kunnan osa-aluetta".
http://www.tilastokeskus.fi/meta/kas/osa_alue.html

Perinteisesti Tampereen tilastoalueet ovat noudatelleet asemakaavassa vahvistettuja kaupunginosien rajoja. Reilu 10 vuotta sitten kuitenkin todettiin niiden olevan uusien asuntoalueiden osalta melkolailla väärin. Rajat oli aikoinaan vedetty kulkemaan suoraan pitkin peltoja ja metsiä, jonne sitten myöhemmin oli kaavoitettu uusia kokonaisia kaupunginosia. Pienempiä eroavaisuuksia oli toki myös aikalailla ympäri kaupunkia. Tuolloin suoritettiin kyseisien aineistojen yhtenäistäminen. Pääosin tietysti yksinkertaisemman prosessin takia muutettiin tilastoaluejakoa vastaamaan asemakaavaa, eikä päinvastoin, vaikka kyllä asemakaavaakin korjattiin, jos se selvästi "virheelliseksi" havaittiin.

Oli miten oli, asemakaavan mukaista kunnan kattavaa kaupunginosajakoa ei ole olemassakaan, mutta kunnan tilastoaluejakoa voi melkein kaikissa tilanteissa käyttää sen korvikkeena.

Tampereen tilastoaluejako on tarjolla avoimena datana:
http://www.tampere.fi/tampereinfo/avoindata.html

Samasta paikasta löytyvät siis kaikki saman aluejakohierarkian aineistot:

Tampereen suuralueet
Tampereen suunnittelualueet
Tampereen tilastoalueet

j.

Jarkko Aaltonen
Tampereen kaupunki/kaupunkimittaus
Sisällön lisenssi:

Datatoiveet

Aiemmat datatoiveet:

Esitä datatoive!

Tietoja

Avoindata.net on pystytetty suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi. Suomalaisten tietovarantojen kieli on monesti suomi. Käytä siis suomen kieltä.


Kategoriat ovat työn alla, joten jos kaipaat jotain kategoriaa, lähetä palautetta.

203 kysymystä

237 vastausta

165 kommenttia

26,058 käyttäjää

Suosituimmat tagit

Sponsorit

...