Muut työkalut

IRC kanava:
#avoindata

Saako parkkidataa API:n kautta Suomessa?

1 tykkäys 0 ei tykkää
 • Antti Poikola
 • Points : 3360
 • Ranked : 2
 • Badges : 15 36 46
 • about.me/apoikola
 • Location : Jyväskylä
3.36K
kysytty 25. kesäkuuta, 2014 kategoriassa Pysäköinti | apoikola (3,360 pistettä) toimesta

Onko olemassa yleisesti tunnettua rajapintastandardia pysäköintidatalle (missä on paikkoja, paljonko maksaa, onko vapaana) ja mahdollisesti myös parkkipaikkojen varaamiselle ja maksamiselle (transaktio rajapinta)?

Tarjoaako joku suomalainen toimija pysäköintidataa avoimen rajapinnan kautta?

Nopealla googlettamisella löytyi muutama pääosin jenkkilähtöinen hanke, mutta Suomi siis kiinnostaisi...
 

 • SFpark encourages independent developers and researchers to use its public API, open data and open source code to create new apps and data visualizations that support the project’s goal of making parking more readily available. http://sfpark.org/how-it-works/open-data-page/

 

 • The Parker Data API is comprised of two complementary API’s: ParkerData Basic and ParkerData Availability. The ParkerData Basic API provides free access to Streetline’s entire inventory of off-street garage and parking lot data. ParkerData Basic allows developers the ability to integrate important garage data like location, hours of operation, payment types, and number of parking spots into their own app environment. The ParkerData Availability API harnesses the power of Streetline’s unique on-street sensor-enabled real-time data on the availability of open parking spots. Developers will be able to integrate the ParkerData Availability API into mobile, web and in-car navigation apps. http://developer.streetline.com/

 

 


 

Oulu tarjoaa pysäköintitalojen tiedot ja reaaliaikaisen varaustilanteen GeoRSS-muodossa: http://www.ouka.fi/oulu/oulu-tietoa/avoin-data/-/asset_publisher/Wz43/content/pysakointitalojen-tiedot

Tampereella pysäköintitalojen tiedot ja reaaliaikainen varaustilanne sekä kadunvarsipysäköinnin tiedot avataan lähiaikoina Datex2-muodossa.
Sähköpostitse saamiani lisätietoja:

- Tampereella on tehty avoin rajapinta, jota tosin ei olla kyllä vielä päästy näkemään. DATEX2-pohjainen omilla lisäyksillä

- HSL on toteuttamassa liityntäpysäköintikapasiteetin ennustetta ja rajapintaa. Tietomalli on tehty, se tulee myös pohjautuman DATEX2een. Varsinainen toteutustyö alkaa lomien jälkeen.

Helsingin toteutuksesta voi myös todeta että teemme toteutuksen avoimena lähdekoodina, joka tulee siis vapaasti muiden käytettäväksi.

- Hki ottaa ylläolevaa käyttöön sitä mukaa kun aletaan joskus saada operaattoreilta dataa tai pystytään sitä tuottamaan itse.

- Kaupallisilla operaattoreilla on rajapinnat toki olemassa omaan käyttöönsä, yritysedustajilla voi olla parempaa tietoa miten ko rajapinnat jatkossa ehkä käytössä

- Maailmalla ei kai ole vakiintunut mitään pysäköintidatan esitysmuotoa. Ihan toisesta suunnasta lähtöisin ovat kaupallisten toimijoiden avaukset joista ainakin tämä kannattaa vilkaista: http://developer.streetline.com/

- Applikaatiopuolella ajantasaisen pysäköintitiedon välittäminen onnistuu sekä AlertC (EN-ISO 14819) sekä TPEG (ISO/PRF TS 21219) standardien mukaisesti päätelaitteisiin. TPEG2:sta löytyy oma TPEG2-PKI applikaatio / spesifikaatio (ostettavissa TISAn kautta http://www.tisa.org/tisa-products/tisa-documents/ )

- AlertC tukee ainoastaan TMC-location table network paikannusta ja Suomen osalta pysäköintilaitoksia on 55 kappaletta TMC-pisteverkossa. TPEG tukee DLR:inä AGORA-C, OpenLR ja ULR spesifikaatioita. Näistä kolmesta Agora-C on hyvin vähän tuettu ja ULR on melkoisen tuore tuttavuus. OpenLR noista kolmesta eniten tuettu.

- TPEGistä on speksattuna sekä XML että binääriversio, AlertC:stä löytyy ainoastaan TMC-jakelukanavan binääriversio. Tuosta on palveluntarjoajat tehneet omia XML-variaatioitaan jotka on taas helpohkoja implementoida kun tietomallin logiikka on kuitenkin standardoitu vaikkakin tarkoitettu yhteen spesifiin jakelukanavaan.

2 Vastausta

0 tykkää 0 ei tykkää
 • Ranked : 26059
vastattu 26. kesäkuuta, 2014 | Jari Honkonen toimesta
Tässä voisi vielä mainita että HSL alueella ensimmäinen julkinen tietolähde tulee todennäköisesti olemaan kehäradan uudet liityntäpysäköintialueet, jotka otetaan käyttöön n.vuoden päästä. Mikäli sitä ennen löytyy joku muu sopiva tiedonlähde niin yritämme ainakin testata oikealla datalla syksyllä alkavassa toteutusprojektissa.
Projektin tuloksia tullaan jakamaan GitHubissa. Olemassa oleva dokumentaatio löytyy hankinta-asiakirjoista, joihin linkki etusivulla.
https://github.com/HSLdevcom/parkandrideAPI
0 tykkää 0 ei tykkää
 • Hannu
 • Points : 1100
 • Ranked : 6
 • Badges : 3 7 9
 • hannu.io
 • Location : Tampere
1.10K
vastattu 22. helmikuuta, 2015 | hanta (1,100 pistettä) toimesta
Aiemmin ketjussa mainittu Tampereen pysäköintitalojen rajapinta avoinna: http://wiki.itsfactory.fi/index.php/Tampere_Parking_DATEX2

Vähän rampa tuo on kun pysäköintitalon tilasta saa infon vain tyyliin: täynnä/melkein täynnä/tilaa jne..
näytetty uudelleen 4. maaliskuuta, 2015 opendatatre toimesta
Sisällön lisenssi:

Datatoiveet

Aiemmat datatoiveet:

Esitä datatoive!

Tietoja

Avoindata.net on pystytetty suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi. Suomalaisten tietovarantojen kieli on monesti suomi. Käytä siis suomen kieltä.


Kategoriat ovat työn alla, joten jos kaipaat jotain kategoriaa, lähetä palautetta.

203 kysymystä

237 vastausta

165 kommenttia

26,058 käyttäjää

Suosituimmat tagit

Sponsorit

...