Muut työkalut

IRC kanava:
#avoindata

Haluatko osallistua kansallisen dataportaalin kehittämiseen?

5 tykkää 0 ei tykkää
 • Jani Ruuskanen
 • Points : 550
 • Ranked : 12
 • Badges : 1 2 6
 • beta.avoindata.fi
 • Location : Helsinki
550
kysytty 17. joulukuuta, 2013 kategoriassa Suomen avoimen datan portaalin rakentaminen | Jani Ruuskanen (550 pistettä) toimesta

Valtiovarainministeriö on määrännyt osana avoimen tiedon ohjelmaa Valtion IT-palvelukeskuksen (VIP) Valtiokonttorissa toteuttamaan avoimen datan portaalin koko julkisen hallinnon käyttöön. Avoimen datan portaalin lisäksi projektissa toteutetaan myös kansallisen palvelutietovarannon beta-versio sekä kansallisen yhteentoimivuus.fi -portaalin uusi versio. 

Valtiovarainministeriön kanssa on sovittu, että portaalit toteutetaan yhteishankkeena. Kokonaisuutta kutsutaan yhteentoimivuuspalveluiksi. Palvelut toteutetaan avoimen lähdekoodin CKAN-alustalle ja kehityksessä sovelletaan ketteriä kehitysmenetelmiä. Yhteistyökumppaneina toimivat Gofore Oy ja Adage Oy.

Dataportaaliin julkisen hallinnon organisaatiot voivat tuottaa yhdenmukaiset kuvailu- ja saatavuustiedot tarjolla olevista avoimista tietoaineistoistaan. Palvelutietovarantoon organisaatiot voivat tallentaa tuottamiensa ja järjestämiensä palvelujen vakiomuotoiset kuvailutiedot. Tiedot tarjotaan avoimen rajapinnan kautta maksutta käytettäviksi erilaisissa verkkopalveluissa ja tietojärjestelmissä. Yhteentoimivuus.fi –palvelu sisältää julkisen hallinnon toiminnan, tiedon ja tietojärjestelmien yhteentoimivuutta edistävää ohjeistusta ja työkaluja.

Avoindata.net:iin on nyt luotu kategoria ("Suomen avoimen datan portaalin rakentaminen") aihekokonaisuuteen liittyville kysymyksille ja vastauksille. Pyydämme kiinnostuneita keskittämään kysymykset tähän palveluun. Projektimme etenemistä voit seurata myös blogissamme.

Päätoimista tiedottajaa yhteentoimivuuspalveluiden toteuttamishankkeessa ei ole, mutta me hankkeeseen nimetyt henkilöt vastaamme kysymyksiin mahdollisimman nopeasti:

Tuoteomistaja Toini Salmenkivi (Dataportaali ja palvelutietovaranto).
Tuoteomistaja Rosa Hildén (Yhteentoimivuus.fi)
Verkkotoimittaja Marko Latvanen
Palvelupäällikkö Kimmo Mäkinen
Projektipäällikkö Elsa Nyman
Asiantuntija Jani Ruuskanen

Toteuttamishanketta koskeviin kysymyksiin saattavat vastata myös Gofore Oy:n toteutustiimi (Juhana Huotarinen, Ilja Pyykkönen, Salum Abdul-Rahman, Jaakko Salonen ja Ville Seppänen) ja Adage Oy:stä käytettävyysasiantuntija Mira Loukusa.

Loistavaa, että olette avoimin mielin täällä. Kysymyksiä irtoaa varmaan sitä mukaan, kun näkee, mitä on tapahtunut, eli julkista alpha alpha -versiota näkösälle, githubiin sisältöä - voisiko projektin backlogikin olla avoin?

Myöskin niinkuin blogissanne oli selkeästi kerrottu, että minkä asioiden parissa painiskelette, niin yhteisöstä voi löytyä jotain apuja ja vastauksiakin.
Täytyypä selvittää tuota jiran avoimuusasiaa. Meillä on oma palveluna hankittu ympäristö atlassianilla jossa on jira/agile/confluence. Backlogi voisi hyvinkin olla avoin tai ainakin jonkinlainen näkymä sinne. Meillä jiran päivitykset siirtyy jo automaattisesti esim. flowdockiin, mutta en tiedä (vielä) onko mahdollista saada joku feedi jonnekin muuallekin avoimemmin.

AlphaAlphaa laitamme esille kun saamme eriytettyä public ympäristön ja saamme yhtenäisen käyttöliittymän (drupal, ckan) jotta pääsee palvelua katsomaan iha oikeasti. Ihan pian joka tapauksessa. :-)

2 Vastausta

1 tykkäys 0 ei tykkää
 • Antti Poikola
 • Points : 3360
 • Ranked : 2
 • Badges : 15 36 46
 • about.me/apoikola
 • Location : Jyväskylä
3.36K
vastattu 18. joulukuuta, 2013 | apoikola (3,360 pistettä) toimesta
Milloin Datakatalogiprojektin ohjausryhmä / projektiryhmä kokoontuu? OKFFI:lle tuli aikanaan kutsu ohjausryhmään ja minut nimettiin henkilöksi, mutta sen jälkeen asiasta ei ole kuulunut. Ilmeisesti koplaus yhteentoimivuus.fin kanssa aiheutti jotain... Joka tapauksessa olisi hyvä, että myös nettikalujen lisäksi ihan livenäkin jossain välissä tavattaisiin.
Ohryt tosiaan yhdistettiin kun nämä projektit yhdistettiin (dataportaali, yhteentoimivuus.fi ja palvelutietovaranto) ja varmastikin siinä vaiheessa tuossa on jätetty ohrystä pois muita toimijoita. Meillä muutenkin malli on se että käytännön päätökset hoidetaan projektissa tuoteomistajan toimesta. Käytännössä voisimme järjestääkin, ei ohryä, vaan ihan normaalia työskentelyä / tavata yhdessä, eli OKFF! ja muutkin kiinnostuneet toimijat sidosryhmätapaamisen kautta. Otan meillä työlistalle ja järjestetään vuoden alussa tällainen.
1 tykkäys 0 ei tykkää
 • Jani Ruuskanen
 • Points : 550
 • Ranked : 12
 • Badges : 1 2 6
 • beta.avoindata.fi
 • Location : Helsinki
550
vastattu 11. maaliskuuta, 2014 | Jani Ruuskanen (550 pistettä) toimesta

Beta.avoindata.fi on esillä verkossa ja sitä voi testata ja antaa palautettaa ja esittää kysymyksiä täällä avoindata.net -palvelussa. Julkaisemme uuden version aina parittoman viikon maanantaisin. Tiedotamme beta-palvelussa uusista ominaisuuksista ja kehittämisestä jatkossa.

Sisällön lisenssi:

Datatoiveet

Aiemmat datatoiveet:

Esitä datatoive!

Tietoja

Avoindata.net on pystytetty suomalaisen avoimen datan verkoston avoimeksi tukisivustoksi. Suomalaisten tietovarantojen kieli on monesti suomi. Käytä siis suomen kieltä.


Kategoriat ovat työn alla, joten jos kaipaat jotain kategoriaa, lähetä palautetta.

203 kysymystä

237 vastausta

165 kommenttia

26,058 käyttäjää

Suosituimmat tagit

Sponsorit

...